Zmiana stawek VAT z 5% na 0% (Tarcza Antyinflacyjna 2.0.)

Według rozporządzenia na przełomie stycznia i lutego 2022 roku m.in. VAT produktów żywnościowych ze stawką 5% zostanie przeniesiony do stawki 0%. Tarcza antyinflacyjna 2.0 zakłada że taka zmiana potrwa od 1 lutego do 31 lipca 2022 roku. Zatem zmiany należy dokonać po zakończeniu sprzedaży w styczniu 2022 roku, tak żeby rozpocząć sprzedaż w lutym 2022 roku z aktualnymi stawkami VAT.  

Wyjaśniamy na jakiej zasadzie zmienia się stawki VAT w towarach w kasach fiskalnych.

W kasach fiskalnych wartości stawek VAT (23%, 8%, 5%, 0%, stawka zwolniona) są przypisane do pierwszych liter alfabetu.

Według obecnie obowiązującej matrycy stawki VAT w kasach fiskalnych powinny być zapisane w następujący sposób i kolejności:

A=23%

B=8%

C=5%

D=0%

G=ZW

E=_ (rezerwowa)

F=_ (rezerwowa)

 

Dla upewnienia się czy w naszej kasie fiskalnej jest odpowiedni zapis stawek VAT możemy sprawdzić ostatni raport dobowy fiskalny. Kolejność i przypisanie do liter stawek VAT możemy sprawdzić na początku raportu dobowego. W kasach fiskalnych towary mają przypisane litery, które odpowiadają konkretnym stawkom VAT.

Dlatego przy edycji kodów towarowych PLU nie nadajemy wartości stawki VAT tylko przypisujemy literę, która już ma ustaloną wartość stawki VAT. W tym przypadku zmieniamy z litery C (5%) na literę D (0%)

Przed dokonaniem zmian w bazie towarowej musimy wykonać:

Raport dobowy fiskalny oraz raport sprzedaży bazy kodów PLU.

Te czynności dotyczą wszystkich rodzajów kas fiskalnych. Jednak w każdym modelu może ta funkcja nazywać się inaczej.

Dla ułatwienia poniżej prezentujemy filmy na których zmieniamy stawki VAT w przykładowej bazie towarowej (5 kodów PLU) u trzech Producentów kas fiskalnych NOVITUS, ELZAB, POSNET oraz dokonujemy zmiany stawek VAT w przykładowym magazynie w programie  SMALL BUSINESS 

Sprawdź jak samodzielnie dokonać zmiany stawek VAT w bazie towarowej

NOVITUS

Odtwórz wideo

ELZAB

Odtwórz wideo

POSNET

Odtwórz wideo

SMALL BUSINESS

Odtwórz wideo

Wszystkie prawa zastrzeżone © Zabrania się kopiowania i rozprowadzania materiałów znajdujących się na stronie